Редактор: Александър Дечевe-mail: [email protected]Кадър: Фейсбук/Христо ИвановЛидерът на Да, България Христо Иванов даде

...
Редактор: Александър Дечевe-mail: alexander_dechev_petel.bg@abv.bgКадър: Фейсбук/Христо ИвановЛидерът на Да, България Христо Иванов даде
Коментари Харесай

Христо Иванов: ТЕЦ-Варна изобщо не е можел да работи, за което е глобен с 2 млн., а са му отпуснати 54. Доган си е купил Пристанище Варна

Редактор: Александър Дечев

e-mail: [email protected]

Кадър: Фейсбук/Христо Иванов

Лидерът на " Да, България " Христо Иванов даде спонтанна конференция на брега на Варненското езеро наоколо до ТЕЦ-Варна.

" Искам да ви опиша още малко елементи за ТЕЦ-Варна и студения запас. Пуснахме сигнал, въз основата на който прокуратурата разгласи, че ще ревизира своите инспекции. Минаха няколко седмици, нямам визия какво е проверила прокуратурата. Но желаеме да прибавим още информация за положението на ТЕЦ-Варна и студения запас. Това, което откриваме е, че ТЕЦ-Варна е получил лиценз за опериране на газ едвам юли тази година. От това следва - мощно подозрение, че те до момента не са могли да оперират на газ. Тогава е трябвало да оперират на въглища, което повдига подозрения дали са спазвали нормите и новите условия за замърсяване на въздуха, на нездравословни излъчвания. Имаме мощни подозрения дали въобще са имали потенциал за обработка и доставка на съответното количество въглища. Анализът на публичните поръчки - първо афишира една, след това я канцелира, демонстрира, че тези мощности въобще не са били в положение да оперират. Съмнявам се дали даже са имали контракт за доставка на газ. Тоест, данните демонстрират едно нещо - тази железария въобще не е можела да работи. Тя даже е била санкционирана с 2 милиона за това, че не може да работи. Но ние през това време, когато тя не е можела да работи, ние сме платили за леден запас 54 милиона лв.. Тоест, за това да имаме разполагаем аварийни мощности, които би трябвало да могат да работят, ние сме платили 54 милиона на Доган, той е платил от тях 2 милиона санкция, и в действителност от самото начало тези мощности не са можели да работят и ТЕЦ-ът не е можел да извършва договорните си отговорности. Подаваме сигнал до прокуратурата, макар че не съм наясно те какво ревизират тъкмо ", сподели той пред публицистите. 
" Отправяме и искане до министъра на енергетиката да назначи инспекция на настоящото положение. Така че преди да са почнали плануваните поправки да се фиксира на място какво е ситуацията, дали могат да действат в границите на контракта. Нашето очакване е, че в случай че има сериозна инспекция, ще се окаже, че ние обилно и безплатно сме подарили тези над 50 милиона на доктор Доган, ей по този начин, тъй като сме доста великодушни. Само да напомня, че Валери Симеонов към този момент призна, че въобще размерът на заплащанията по студения запас са неведнъж повишени в сравнение с има потребност. Държавните управляващи са си затваряли очите. Ние настояваме за моменталната оставка на министър Петкова, която си е затваряла очите като не го е проверявала. Те едвам в този момент, съгласно нашето следствие, съумяват да получат този лиценз ", разяснява още той.

" ТЕЦ-Варна не просто е една опция да се усвоят пари по студения запас. Всъщност, доктор Доган си е купил Пристанище Варна. Практически това става със съдействието на страната и финансирането от джоба на страната. Практически ТЕЦ-ът постоянно е имал кей, на който да се доставят въглища и постоянно са се възнамерявали дейности за пренасяне на пристанището от центъра на Варна някъде навътре в езерото. Само че тези проекти в никакъв случай не са конкретизирани с общоприет проект за развиването на пристанищната зона, който би трябвало да откри държавната политика. Плановете на Доган интензивно се осъществят и с цел да може той да изсмуче активността на Пристанище Варна, това се случва с две съмнителни дейности - едното е, че с цел да имаш пристанище, би трябвало да можеш да ползваш кейовата стена и инфраструктурата, обвързвана с крана. Тази инфраструктура е публично-държавна благосъстоятелност. Ако тя би трябвало да бъде отдадена на частни лица, това би трябвало да стане посредством концесиониране. Няма такава концесия. Всъщност, има едно съглашение сред Директива за птиците Пристанищна инфраструктура и ТЕЦ-Варна, с което страната на процедура харизва използването на тази държавна инфраструктура на Доган, с което той може да има пристанище. Второто нещо, което прави страната, е, че тя отпуска 350 милиона наши пари за удълбочаване на езерото, с цел да могат тук да стигат контейнери и кораби, тъй като това е бъдещето. Това, което виждаме, е, че по този начин наречената дълбачка, която е съветска, циркулира от входа на езерото непосредствено до на Доган пристанището. Тоест, непосредствено обслужва неговите ползи. Всичко това сме документирали в нашия сигнал ", добави Христо Иванов.

" Много институции обслужват Доган. Интересно е, че лицензът за опериране на пристанището е получен от ТЕЦ-Варна на другия ден откакто Доган става 70 % притежател във компанията, която държи ТЕЦ-а. Искат да усвоят 80 % от досегашния потенциал на Пристанище Варна. Това се явява към 50 милиона годишно. Това е един доход, за който страната спомага на Доган, той да го изсмуче към себе си. Цяла Варна приказва за това, че зоната, която остава на остарялото пристанище, предпочитано попада в областта на ползи на някогашната СИК, и на компании, свързани с тях, тъй че доста хора са щастливи и все за наша сметка. Бойко Борисов раздава доста дарове. Ние сезираме специализираната  прокуратура, пускаме и сигнал до АДФИ. Защо за дълбачката са отпуснати 350 милиона без социална поръчка. И за какво кейовата стена е отпусната без концесия.

Всички тези хора би трябвало да бъдат разследвани за корупция. Всичко се обслужва от огромната необявена коалиция сред Бойко Борисов, Доган и Пеевски. Цялата страна е впрегната да обслужва Доган. Затова желаеме оставка. Прокуратурата си затваря очите, когато става дума за Ахмед Доган ", приключи той. 



Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на [email protected] и вижте още в - https://petel.bg/advertising-rates.html.

Прочети тук - Защо e добре да рекламирате бизнеса си с ПР изявления в уеб страницата Petel.bg
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР